Desmuntant Lara Croft. Dones, Arqueologia i Universitat

Us presentem la nova activitat d’Espiera: ‘Desmuntant Lara Croft. Dones, Arqueologia i Universitat’, una retrospectiva sobre el paper de les dones en el departament de Prehistòria i Arqueologia de la UV des dels anys 30 fins l’actualitat. Tindrem exposició fotogràfica, documental i conferències.

Ací teniu el Programa complet. No falteu!

Resums de les conferències:

Estudis de gènere en arqueologia: passat, present i futur’ a càrrec de la Dra. Mireia López-Bertran (Fundación Española para la Ciencia y Tecnología / Archaeology, School of Humanities, University of Glasgow). Dimarts 27, 18:40-19:30.

Els estudis de gènere en arqueologia gaudeixen actualment d’un interès creixent en l’agenda de moltes investigacions. Aquesta importància no és específica de la nostra disciplina sinó que s’integra en la branca més ampla de les ciències socials tot i que amb diferències derivades dels mètodes, fonts i materials que aplica cadascuna. En aquesta ponència repassaré les principals etapes i corrents de pensament que han guiat aquests estudis en arqueologia. No només em centraré en les principals bases ideològiques i teòriques que han sustentat cada etapa, sinó també mostraré aplicacions pràctiques d’arreu. Dibuixaré un panorama que va des dels anys 60, on el gènere s’associa a la cerca de la dona en singular, fins a l’actualitat, on el gènere s’ha convertit en una categoria més de l’anàlisi social que fuig de presentar una dualitat home/dona o sexe/gènere per qüestionar la heteronormativitat i es converteix en una eina d’estudi en relació a d’altres variables com l’edat o les classes socials. Finalment, reflexionaré sobre la situació actual de l’arqueologia del gènere a casa nostra.

‘Postales desde el pasado’ a càrrec de la Dra. Carmen Aranegui (Dpt. de Prehistòria i Arqueologia de la UVEG). Dimecres 28, 18:00-18:50.

Las postales que tenemos archivadas datan a partir de la mitad del siglo XX (tienen escasamente 60 años). Pueden contribuir a que pensemos si ha cambiado mucho o poco la Arqueología en ese plazo de tiempo, además de mostrar que la colaboración de las mujeres en esta profesión no depende solo de una época, sino de las actitudes que se asumen. Para llegar a ser algo hay que lanzarse, hay que encontrar una buena oportunidad y buscar referentes.

La docencia universitaria puede ser un punto de encuentro de incalculable valor. Se trata de aprovecharlo estableciendo afinidades. Las mujeres tenemos que saber distinguir entre aliados y oponentes. Y hacer que las circunstancias operen a nuestro favor.

Los años 1960 y 1970 nos hicieron pasar del blanco y negro al color. Por eso nos permiten presentar una postales alentadoras que, además de anecdóticas, contienen un balance positivo del papel de las mujeres en la Arqueología.

‘De la naturaleza muerta al paisaje con figuras en la Arqueología (ibérica)’ a càrrec de la Dra. Consuelo Mata (Dpt. de Prehistòria i Arqueologia de la UVEG). Dimecres 28, 19:00-19:50.

Sin pretender la exhaustividad, se hará un repaso a la introducción de la imagen en las publicaciones sobre el mundo ibérico (catálogos y trabajos de carácter más científico). A partir de los años 90 del siglo pasado, sobre todo, se van introduciendo restituciones de espacios primero sin personas (la naturaleza muerta) para introducir tímidamente a los protagonistas (paisaje con figuras).

Puede parecer un tema anecdótico pero es el reflejo de los avances teóricos experimentados en esos años, como la arqueología de género que pone en valor las personas, no únicamente los objetos y los espacios. Obliga a los investigadores a reflexionar no sólo sobre el uso de los objetos sino también sobre los usuarios, los espacios y sus ocupantes. 

‘On estem? On anem? Les estadístiques parlen’ a càrrec de Miguel Ángel Bel i Carmen Martínez (Espiera. Compartint Coneixements Arqueològics). Dijous 29, 18:30-19:00.

Després de 102 anys de la incorporació de les dones al món universitari el seu percentatge de matriculació ja supera el 50%. Aquesta aparent igualtat a les aules no es veu reflectida als següents nivells acadèmics, fenomen conegut com “segregació vertical”. Es presenta la situació actual de les dones a la universitat espanyola: les dificultats en l’accés als càrrecs de responsabilitat i els obstacles de gènere que han de superar durant la seu carrera professional. Centrant-nos en el Departament de Prehistòria i Arqueologia de la nostra universitat, analitzarem els camps de treball desenvolupats en funció del gènere. Tot això amb una visió de futur assenyalant els canvis necessaris per tal d’assolir una igualtat reial.

‘Viure l’arqueologia i viure de l’arqueologia sent dones’ a càrrec de la Dra. Begoña Soler (Museu de Prehistòria de València) i la Dra. Paula Jardón (Dpt. de Didàctica i Organització Escolar de la UVEG). Dijous 29, 19:15-20:00.

Als anys 80 del passat segle les eixides professionals eren molt limitades, escasses places a l’administració pública i als centres de investigació i universitats on solia donar-se prioritat als homes. Sense beques doctorals ni ajudes a projectes varem començar el nostre camí. Una vegada presentada la nostra tesi doctoral ens trobem amb 30 anys, una experiència professional reduïda i un fill cadascuna. La cerca d’autonomia econòmica i la mancança d’oportunitats en la investigació i en la Universitat ens van fer  desenvolupar vies d’activitat relacionades amb l’arqueologia que foren econòmicament rendibles. Desenvoluparem un sector, la didàctica i la divulgació científica, en museus i en tot tipus d’espais més o menys culturals i educatius que fins eixe moment no existia com a iniciativa privada i amb els tallers per a escolars, muntatge de museus i exposicions i les actuacions arqueològiques de finançament privat, neix en 1995 D’arqueo CB que en 2005 es convertirà en Darqueo estudio y difusión del Parimonio SL. Així hem pogut dedicar-nos a allò que més ens agrada, la Prehistòria,  l’arqueologia i la divulgació cultural en tots els seus aspectes. Què ens ha aportat el ser dona en aquesta trajectòria? Quines dificultats ens hem trobat, i d’aquestes, quines relacionades amb la nostra condició femenina? Viure l’arqueologia i viure de l’arqueologia no és senzill, tampoc impossible, fins i tot sent dones.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s