Presentació de la monografia ‘Desmuntant Lara Croft’ (maig 2014)

El 28 de maig de 2014 Espiera va presentar a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València la monografia que recull els resultats del projecte Desmuntant Lara Croft. Dones, Arqueologia i Universitat, que ha estat publicat a la revista SAGVNTVM com a volum extra.

cartell_presentacio_670kb

Per a l’acte comptàrem amb la participació de dos grans investigadors de la història de l’Arqueologia. D’una banda, Joan Emili Aura, professor del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València, que ens parlà sobre la trajectòria del Departament des de la seua fundació com a Laboratorio de Arqueología fins l’actualitat. Per a nosaltres va ser tot un honor veure com el professor Emili presentava la nostra associació com a part viva de tot eixe recorregut, i el projecte que presentàvem com una fita de gran importància. D’altra banda, Margarita Díaz-Andreu, investigadora de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i una de les figures més actives en l’estudi de les relacions entre Arqueologia i nacionalismes i en la història de les dones en la disciplina, ens va oferir una molt interessant visió sobre el procés d’integració de les dones al món professional de l’Arqueologia.

DSC_0263 DSC_0264 DSC_0275

Instantànies de la presentació de la monografia (més imatges ací). 

Durant la presentació informàrem que, seguint la política d’accés obert de la revista SAGVNTVM, la monografia estaria disponible online de manera totalment gratuïta, amb possibilitat de descarregar-se el volum sencer en format pdf. Si esteu interessats en accedir-hi, ací teniu el link.

mono_1 mono_2 mono_3 mono_4

Alguns detalls de la monografia (més imatges ací). 

La monografia, com podreu vore al sumari, està dividida en tres blocs principals: el primer, Les dones en el punt de mira, inclou una sèrie d’articles sobre Arqueologia i gènere; el segon, Un repàs a casa nostra, ofereix un recorregut per la història del Departament de Prehistòria i Arqueologia i el paper que les dones hi han jugat; el tercer, I com que no tot és Acadèmia, presenta reflexions en torn al paper de les arqueòlogues més enllà de l’ambit acadèmic: als museus, a l’arqueologia de salvament, a les empreses d’Arqueologia. A més, el volum compta amb uns interessants annexos que van des de fitxes biogràfiques sobre les protagonistes, fins a un catàleg amb imatges -moltes d’elles inèdites- que ens permeten viatjar per la història de l’Arqueologia valenciana des de principis del s. XX. I, com que aquest treball és fruit d’un projecte portat a terme en 2012, no podíem deixar d’inclou-re el que va ser el gran protagonista: el documental Desmuntant Lara Croft.

Òbviament, tot aquest treball no hagués estat possible sense la implicació de tota una sèrie de persones i institucions a les quals volem reiterar el nostre agraïment: Margarita Díaz-Andreu, Mireia López-Bertrán, Consuelo Mata, Carmen Aranegui, Paula Jardón, Begonya Soler, Paloma Berrocal i Helena Bonet, autores d’una bona part dels articles inclosos a la monografia; el Servei d’Informació i Dinamització d’Estudiants (SeDi) de la Universitat de València, que ens concedí l’ajuda econòmica necessària per a la realització; la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València, per la informació i les imatges proporcionades; i, en especial, a tot el personal del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València, per la seua dedicació.

Esperem que gaudiu de la lectura!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s