Arxiu

En aquesta secció trobareu informació i materials sobre les activitats que hem desenvolupat des d’Espiera.

Stand up for the Burrup! (maig 2013)

Una de les línies d’acció d’Espiera és la defensa del patrimoni. Ens preocupa el desinterés i la desafecció que, en termes generals, existeix respecte al patrimoni en els nostres dies. Tot i que una part de la nostra herència cultural es protegeix i es posa en valor, són molts els béns que cauen en l’oblit o són directament destruïts, unes voltes per  interessos econòmics, altres per qüestions polítiques i, moltes altres, per pura ignorància.

Aquesta vegada, ens semblà interessant col·laborar -des de la distància- en una campanya de suport per a la declaració de Patrimoni de la Humanitat del conjunt més gran d’art rupestre d’Austràlia, situat al nord-oest, a la zona coneguda com a Burrup. Actualment el govern australià té planejat destruir-ne una part important per a l’explotació de les reserves de gas, amb la cosegüent desaparició no només de gravats de vora 30.000 anys d’antiguitat, sinó també d’un espai que és sagrat per a les comunitats aborígens. La declaració de patrimoni mundial podria salvar aquest fràgil patrimoni.

Exemple de gravat del Burrup

Exemple de gravat del Burrup

La nostra acció va consistir, tal i com demanaven en la plataforma, en fer-nos una fotografia amb el missatge ‘Stand Up for the Burrup’. Com que estem parlant de defensa del patrimoni en perill, ens semblà adient fer la fotografia en un dels nostres patrimonis que més està patint en els darrers anys: l’horta de València. També aquesta, com els gravats del Burrup, està en risc de desaparició. El lloc triat fou l’horta entre Benimaclet i Alboraia, i el dia el diumenge 19 de maig de 2013.

burrup

Esperem que, amb la nostra humil aportació, puguem col·laborar en la suspensió de les obres del govern australià i salvar així un riquíssim tresor artístic com és el del Burrup; i no ho oblidem: a banda de l’interès patrimonial, el Burrup és un territori sagrat, amb un significat especial per a les comunitats locals que, de seguir endavant els projectes, perdran el seu espai; i això és realment preocupant.

‘Desmuntant Lara Croft. Dones, Arqueologia i Universitat’ (novembre 2012)

Desmuntant Lara Croft: Dones, Arqueologia i Universitat’, ha estat un dels grans projectes d’Espiera. El plantejàrem com una retrospectiva del paper de les dones en l’arqueologia valenciana, concretament en la trajectòria del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València, des de la seua fundació com a Laboratorio de Arqueología en 1924 fins l’actualitat. L’acte tingué lloc a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València entre els dies 26 i 30 de novembre de 2012.

cartell_a3.indd

Cartell ‘Desmuntant Lara Croft’

El projecte es va materialitzar en una exposició fotogràfica, un documental i unes conferències, a través de les quals ens proposàrem donar a conèixer el paper que les dones han tingut en l’arqueologia i la universitat valencianes, atès que sovint han estat relegades a un segon plànol i no se’ls ha reconegut públicament el seu treball. La nostra intenció fou que eixes idees arribaren tant a la comunitat universitària com a altres públics, tot buscant que cada persona que visitara l’exposició, veiera el documental o assistira a les conferències, reflexionara sobre el tema i adoptara una actitud crítica envers aquest; no en va, la desigualtat encara continua sent una realitat en molts àmbits, inclòs l’universitari.

Detall de l'exposició

Detall de l’exposició

A banda d’això, ens plantejàrem una sèrie d’objectius secundaris, com ara:

  • Introduir i aclarir conceptes relacionats amb els estudis de gènere, perquè, tot i que aquests tipus d’estudis s’han introduït des de fa anys en l’arqueologia, no sempre estan presents en la formació universitària.
  • Crear espais de debat i reflexió a través de la participació dels i les assistents i la reflexió sobre les seues experiències.
  •  Construir un arxiu fotogràfic, classificat i informatitzat, a partir del treball de recerca tant en arxius personals com en arxius d’institucions (Servei d’Investigació Prehistòrica de la Diputació de València, Unitat d’Igualtat de la Universitat de València), abastant des dels anys 30 del s. XX fins l’actualitat.
  • Materialitzar la memòria del Departament de Prehistòria i Arqueologia, a través d’entrevistes i gravacions al personal de la institució.
  • Homenatjar les protagonistes del nostre projecte, oferir una mena de reconeixement a la tasca que van desenvolupar en moments complicats i la lluita que han mantingut per dignificar la seua professió i la seua situació dins d’aquesta. Per a nosaltres fou molt especial veure les protagonistes, especialment les pioneres -algunes de les quals deixaren de banda la seua vida arqueològica- reconèixer-se en les fotografies de l’exposició i en el documental.
Conferències en procés

Conferències en procés

L’activitat va ser tot un èxit, i va tindre una gran acollida entre l’alumnat, el professorat i persones no vinculades a la universitat però interessades en el tema. De fet, va servir com a activitat complementària per als estudiants del grau d’Història a petició del professorat mateix, i foren diverses les visites guiades que haguérem de fer a grups d’alumnes per a qui els continguts els aprofitava com a formació complementària. A més, l’activitat va tindre ressò en diversos mitjans de comunicació, com ara la ràdio i la televisió de la Universitat de València, la AU – Agenda Urbana (una de les agendes més popular de la ciutat de València), el programa En Connexió de Canal 9 (RTVV) o la Tribuna d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya.

Visitant l'exposició abans de les conferències

Visitant l’exposició abans de les conferències

Cicle de pel·lícules-documental ‘3, 2, 1… Evolució!’ (juny 2012)

El cinema i la televisió constitueixen mitjans essencials per a la divulgació de coneixements. En els nostres dies comptem amb un gran nombre de produccions audiovisuals sobre la història de la humanitat, i en aquesta ocasió volguérem rescatar tot un seguit d’autèntiques joies sobre l’origen de la vida i de la humanitat en format de pel·lícula-documental.

Roses

El cicle no podia funcionar sense roses per als assistents

Però a Espiera, com que som un poc especials, decidírem fer una selecció que hi anara en consonància amb nosaltres, amb la pretensió de donar a conèixer un enfocament sobre l’origen de la humanitat divers i poc convencional, diferent al que solem contemplar. Amb aquesta idea creàrem, a través de les projeccions, un recorregut que començara amb l’origen de l’univers i de la vida, fent escala en les tesis darwinistes i el seu impacte en la societat actual, fins arribar a allò que som i que ens fa realment únics. Un recorregut al llarg del temps que tinguera en compte no només la nostra disciplina, sinó també totes aquelles que hi participen, com ara la biologia, l’antropologia o l’etnografia. La sorprenent ‘Génesis’ (2004), l’emblemàtica ‘Nanuk, el esquimal’ (1922), el surrealista ‘Planeta Salvaje’ (1973) i la novedosa ‘Cave of Forgotten Dreams’, féren les delícies dels assistents.

Cartel_321evolució

Cartell del cicle

L’acte, amb el nom ‘3, 2, 1… Evolució!‘ tingué lloc entre els dies 18 i 21 de juny, a la Facultat de Geografia i Història, i estigué amenitzat -a banda de per roses i llepolies- per les presentacions i posteriors debats a càrrec d’especialistes en cadascun dels temes tractats. A més, per a fer justícia al caràcter de l’activitat, des d’Espiera creàrem un vídeo de presentació que no us podeu perdre!

Seminari d’Arqueologia: noves propostes d’una ciència multidisciplinar  (abril 2012)

Com a col·lectiu d’estudiants i antics estudiants som conscients de les limitacions que existeixen hui en dia en la formació en arqueologia, la qual cosa empitjora encara més amb els nous plans d’estudi. És per aquest motiu que volguérem col·laborar amb el Departament de Prehistòria i Arqueologia en l’organització d’un seminari on es mostraren als estudiants i futurs arqueòlegs les investigacions que els joves investigadors del Departament estan portant a terme. Així va sorgir el ‘Seminari d’Arqueologia: noves propostes d’una ciència multidisciplinar’, que tingué lloc el 24 d’abril a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.

Cartell del 'Seminari d'Arqueologia: noves propostes d'una ciència multidisicplinar'

Cartell del ‘Seminari d’Arqueologia: noves propostes d’una ciència multidisicplinar’

L’objectiu principal era mostrar  que l’arqueologia, com a ciència multidisciplinar, ofereix un amplíssim ventall de possibilitats d’investigació, moltes de les quals són desconegudes per a la major part dels estudiants. D’aquesta manera, a través de les diverses presentacions es feren paleses les noves propostes en àmbits com la zooarqueologia,  l’estudi de la indústria òssia i la lítica, la documentació de l’art rupestre, les novetats en jaciments emblemàtics valencians, els replantejaments de l’arqueologia pública o l’estudi del paisatge i les dinàmiques socials, entre d’altres.

 

Xerrada-fòrum al FPA de Mislata (febrer 2012)

El 27 de febrer de 2012 duguérem a terme una xerrada-fòrum sobre arqueologia al centre de Formació de Persones Adultes de Mislata, l’objectiu de la qual fou mostrar a la gent què és l’arqueologia, incidint en el seu caràcter científic i posant en valor aquesta disciplina com a mètode i recurs social, cultural, econòmic, etc. Atès que el public assistent era molt heterogeni en edat i en nivell educatiu (30 persones entre 18 i 65 anys, i des de pregraduats fins a graduats d’ESO i superior) descartàrem la classe magistral i optàrem per una sessió interactiva on es produís un diàleg i on els assistents també pogueren tocar i familiaritzar-se amb material arqueològic.

La sessió va començar amb una pluja d’idees sobre la imatge que la gent té sobre l’arqueologia i els arqueòlegs, i a partir d’ahí es reflexionà sobre els tòpics que es repeteixen: dinosaures, Indiana Jones, Egipte… A continuació començàrem amb la definició de la disciplina, l’objete d’estudi, els mètodes de treball, etc., buscant el suport de material arqueològic i documental amb la intenció de fer una presentació més dinàmica i on el component visual jugara un papel essencial. Finalment, ressaltàrem la importància de la difusió com a part del treball dels arqueòlegs i el paper del públic en eixe procés, on la retroalimentació i l’aprenentatge corporatiu han de esdevindre claus essencials.

L’activitat va ser tot un èxit; els alumnes es mostraren molt interessats i formularen moltes preguntes, fins el punt que començàrem la sessió a les 19h i la finalitzàrem la les 21.30h (i perquè el centre tancava!). Considerem que aquest tipus d’iniciatives són fonamentals per col·laborar en la difusió d’una imatge de l’arqueologia més acurada i més propera a la realitat que vivim com a professionals.

Presentació de l’associació (desembre 2011)

Espiera. Compartint Coneixements Arqueològics va ser presentada el 15 de desembre de 2011 al Saló de Graus de  la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. Amb motiu d’aquesta vam programar dues activitats que consideràrem d’interés per a totes aquelles persones dedicades a -i interessades en- l’arqueologia, especialment a la comunitat universitària.

Cartell amb el programa de l'acte de presentació d'Espiera

Cartell amb el programa de l’acte de presentació d’Espiera

La primera d’elles fou la presentació del llibre El Futuro de la Arqueología en España a càrrec del seu editor, Jaime Almansa, una de les persones més destacades en l’àmbit de l’Arqueologia Pública a Espanya. Durant la presentació, Jaime ens va parlar sobre els objectius del llibre, i va remarcar el seu desig de donar-li continuïtat en el seu blog, on qualsevol persona té l’oportunitat de deixar constància de les seues pròpies visions.

'El Futuro de la Arqueología en España' (2011) editat per Jaime Almansa

‘El Futuro de la Arqueología en España’ (2011) editat per Jaime Almansa

A partir del plantejament del futur de l’arqueologia, enllaçàrem amb una taula rodona on, sota el títol ‘La situació de l’Arqueologia valenciana’, volguérem reflexionar sobre la situació que estem vivint al nostre territori i quin es el futur que ens espera. Amb aquest objectiu convidàrem a personalitats vinculades amb els diferents àmbits de l’arqueologia professional, com la Dra. Consuelo Mata Parreño (Departament de Prehistòria i Arqueologia, Universitat de València), el Dr. Jaime Vives-Ferrándiz (Servei d’Investigació Prehistòrica, Museu de Prehistòria de València), Pablo García Borja (arqueòleg, professional col·legiat) i el Dr. Albert Ribera Lacomba (Servei d’Investigació Arqueològica Municipal, Ajuntament de València). Després de la intervenció de cadascun dels convidats, s’inicià un debat en el qual, durant vora dues hores, tant els assistents com els convidats pogueren donar a conèixer les seues opinions sobre les problemàtiques a les quals ens hem d’enfrontar i les possibles solucions.

Des d’Espiera constatàrem que hi ha una preocupació per part de tots els sectors implicats en l’arqueologia, des de la universitat i museus passant pels arqueòlegs municipals i els liberals, i que hi ha una intenció de millorar les coses; però que, tot i això, continua havent-hi una gran mancança de comunicació atès que, tot i que a tots els preocupa la situació de l’arqueologia, cada sector vetla per les seues necessitats. En aquest sentit pensem que cal una veritable implicació i col·laboració si de veritat volem millorar la situació de l’arqueologia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s